Jela po porudžbini

Jela po porudžbini

Pripremanje jela po pordžbini posebno je značajno u kulinarstvu, radi odabiranja životnih namirnica. Zapravo ako je u prošlosti trebalo pripremati gotova jela za goste, ulagani su veliki napori da se namirnice upotrebe, jer sve što se ne bi upotrebilo gubilo je na kvalitetu. Istina je da je ovakav način pripremanja jela bio više uslovljen niskim sepenom razvoja tehnike, a manje usled nedovoljne obučenosti ugostiteljskih radnika. To je i doprinelo da se može sastavljati jelovnik na duže periode jer nema bojaznosti da se neće pripremiti neko jelo koje je u jelovniku planirano.

jela po porudžbini
jela po porudžbini

Gostima su pružene izvanredne mogućnosti da u bilo koje doba dana mogu dobijati jelo koje će se pripremati tek onda kada ga oni i poruče. Kuvarima je omogućeno da mogu pravilno stručno i racionalno iskoriste namirnice kojima raspolažu.

Sve je to uticalo da se danas gotova jela pripremaju u manjem obimu nego tri četiri decenije unazad, a da jela po porudžbini budu u jelovnicima među izuzetno važnom grupom jela.

Losos na žaru

Za jela po porudžbini karakteristično je da se počinju pripremati tek pošto ih gost poruči. Vreme pripremanja jela je različito i iznosi uglavnom 10-30 minuta, a uslovljeno je vrstom jela i načinom pripreme. Osim kuvarskog, i uslužno osoblje mora tačno da zna trajanje postupka pripremanja pojedinih vrsta jela, naročito jela po porudžbini kako bi ih gost dobio dok su topla.

Ako je uslužno osoblje tačno sastavilo i napisalo porudžbinu u kuhinji, kuvarsko osoblje treba da ispuni sve potrebne elemente u pripremanju i serviranju poručenog jela.  Kao prilog uz ova jela se najčešće daje pomfrit, kroketi od krompira i razna sotirana povrća. Često se daju i razne garniture, po kojima takva jela po porudžbini dobijaju i naziv. Takođe, često se uz jela po porudžbini daju i razni sosovi koji imaju veliki uticaj na ukus i kvalitet jela pa nije slučajno da takva jela i nose naziv po pripremljenom sosu. Da bi jela po porudžbini bila što kvalitetnije poslužena, važno je između ostalog da restorani budu snabdeveni različitim pomagalima u radu, naročito onima kojima se ubrzava priprema i dopremanje jela do gosta, kao i održavanje toplote tih jela pred gostom.

0 comments on “Jela po porudžbiniAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published.