Dijeta

zdrava ishrana
Dijeta

 Dijeta je izraz kojim se opisuje praksa uzimanja tačno određenih količina i vrste namirnica kako bi se postigao određeni cilj. Najčešći cilj je smanjivanje telesne mase, iako pojedini sportisti ponekad koriste određenu vrstu ishrane kako bi povećali telesnu masu, pogotovo mišićnu. Dijeta se provodi kako iz zdravstvenih, tako i iz estetskih razloga.
Dijeta nije gladovanje nego izbor namirnica koje konzumirate. Postoje namirnice koje možete jesti u svako doba i u neogranicenim količinama ali isto tako i namirnice koje nikada nisu dobrodosle.
Klasicno gladovanje kod devojaka dovodi do usporenja bazalnog metabolizma (koji je posle tesko “popraviti”), povećava se procenat masnog tkiva i količina celulita, smanjuje se količina mišićne mase što doprinosi “mlitavom” izgledu. Ovakve nagle promene i sam organizam teško pretrpi pa nije preporučljivo igrati se sa ishranom.

Individualna dijeta je najbolji izbor za trajno i zdravo mršavljenje. Takvu dijetu može da prepiše samo stručnjak u oblasti ishrane – nutricionista. Zdrava ishrana je ključ, a dijeta je sredstvo. Ishranom organizam dobija sve ono što mu je potrebno za pravilan psihički i fizički razvoj, ali nedostatkom unosa hranljivih materija dolazi do raznih vrsta poremećaja i oboljenja. Problemi se takođe mogu javiti i ako se hranimo na neadekvatan način ili hranu u organizam unosimo u velikim količinama.

U organizam treba da unosimo onoliko hrane koliko dnevno potrošimo. Na energetsku potrošnju čoveka utiče više faktora: pol, godine starosti, vreme i uslovi pod kojima se obavlja rad, vrsta rada i trenutno zdravstveno stanje. Zato se dijeta ne može prepisivati generalno.

Svaki gubitak telesne težine kod odraslih osoba veći od 5 – 8 kg mesečno je štetan. Deca u fazi rasta i razvoja ne smeju ni slučajno da smršaju više od 3 – 5 kg mesečno, inače može doći do usporenog rasta i problema na koštano-mišićnom sistemu, a kod odraslih do problema u funkcinisanju unutrašnjih organa. Nažalost, puno je mladih osoba koji ne shvataju pogubnost popularnih opštih dijeta iz časopisa i rado ih praktikuju bez razmišljanja o zdravlju.